فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 107، بهار 1401)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 107، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید صافی صفحات 13-32

    پژوهش حاضر می کوشد با روشی توصیفی-تحلیلی و با استفاده از داده های کمی و کیفی به بررسی و تحلیل مهم ترین دلایل ثبات سیاسی و عدم وجود تکانه های دموکراسی خواهانه در امارات متحده عربی بپردازد. نظریات دولت رانتیر و اقتصاد رانتی-نفتی، رانتیریسم متاخر و نوپاتریمونیالیسم و تلفیق این موارد، چارچوب نظری تحقیق حاضر را تشکیل می دهند. یافته های تحقیق نشان می دهد که امارات برای جلوگیری از جنبش های اعتراضی و برهم خوردن ثبات سیاسی، دو استراتژی هم زمان و مکمل هم در اقتصاد و سیاست اتخاذ کرده است. امارات در اقتصاد به دنبال استراتژی تنوع بخشی به اقتصاد و فاصله گیری از اقتصاد رانتی و تک محصولی و در نتیجه کاهش آسیب پذیری در اقتصاد می باشد. در سیاست نیز حکومت امارات به دنبال الگوی دولت پاسخگو اما غیردموکراتیک است. دولتی که به مطالبات اقتصادی و رفاهی پاسخ های بسیار مناسبی می دهد اما در حوزه سیاست به شدت غیردموکراتیک بوده و تنها دست به اصلاحات سطحی و تاکتیکی می زند. بنا به دلایل گفته شده، امارات ثبات سیاسی خود را حفظ کرده و دچار تکانه های شدید سیاسی نشده است. اما بنا به دلایلی چون، تحولات بین نسلی و ظهور طبقه متوسط جدید در خارج از شبکه حمایتی شیوخ حاکم، ترکیب جمعیتی و فعال شدن مهاجران، پایان پذیری درآمدهای نفتی، افزایش آگاهی سیاسی و کاهش مشروعیت های سنتی-قبیله ای امارات در آینده نمی تواند مانند امروز از امواج دموکراسی خواهی مصون بوده یا در برابر آن مقاومت بالایی نشان دهد.

    کلیدواژگان: امارات، ثبات سیاسی، اقتصاد رانتی، رانتیریسم متاخر، نوپاتریمونیالیسم، دموکراسی، کشورهای حاشیه خلیج فارس
  • ابوذر پورادیب صفحات 33-53

    این مقاله با هدف بررسی تاثیر راه آهن ITI بر تحقق ارتباطات و پیشبرد سیاست های اقتصادی پاکستان در چارچوب سازمان همکاری های اقتصادی (ECO)، از نوع کاربردی و با روش تحلیلی-توصیفی نوشته شده است. تحقیق حاضر از نظر قلمرو موضوعی به راه آهن ITI و روابط تجاری پاکستان و قلمرو مکانی به کشورهای عضو اکو می پردازد. در قلمرو زمانی، داده ها در 10سال اخیر گردآوری شدند اما برای آگاهی از وضعیت ریلی پاکستان ناگزیر به روند توسعه راه آهن از زمان تاسیس تاکنون هم اشاره شده است. مهم ترین راهکارهای ارایه شده در این مقاله برای بهره مندی پاکستان از مزایای راه آهن ITI عبارت هستند از: جدیت در اجرای پروژه های راه آهن، جذب متخصصین، ریشه کنی فساد، بروزرسانی سیستم برق و مخابرات، تسریع در امر بازسازی واگن ها، جایگزینی واگن های فرسوده با واگن های جدید، توجه به تجارت کانتینری در بندر خشک لاهور و استفاده بیشتر از حمایت های سرمایه گذاری برنامه همکاری اقتصادی منطقه ای آسیای مرکزی (CAREC). ایران هم ضمن دور زدن تحریم های اقتصادی آمریکا می تواند سهم خود از واردات پاکستان را از 500 میلیون دلار تا 16 میلیارد دلار افزایش دهد و روابط راهبردی خود با چین را هم تقویت کند.

    کلیدواژگان: ایران، پاکستان، ترکیه، راه آهن ITI، همگرایی منطقه ای، سازمان همکاری های اقتصادی
  • ایوب حیدری صفحات 55-85

    سیاست خارجی در روابط بین الملل از جمله موضوعاتی است که در چارچوب نظریه های مختلف به آن پرداخته شده است. تحلیل سیاست خارجی از منظر نظریه سازه انگاری امری جدید محسوب می شود که با تاکید بر هویت بازیگران (عمدتا دولت ها) به عنوان کارگزاران ساختار نظام بین الملل و تحلیل رفتار آن ها بر پایه هویت تعریف شده آن ها می پردازد. سازه انگارها همچنین به ساختار نظام بین الملل نیز توجه می کنند ولی آن را امری از پیش تعیین شده نمی دانند و آن را حاصل تعامل کارگزارانی (بازیگران) می دانند که بر اساس معانی ذهنی خود به کنش در قبال هم مبادرت می ورزند. در این راستا سازه انگاران ساختار نظام بین الملل را مجموعه ای از فرصت ها و چالش ها می دانند که دایما توسط بازیگران در حال تعریف و بازتعریف است و همان گونه که ونت اشاره داشته است در بعد ساختاری نهادها و قواعد مستقر (ساختارها) سرشتی عینی داشته و محدودیت هایی را بر بازیگران اعمال می کند. سیاست خارجی هر کشوری از جمله اموری است تحت تاثیر تعامل ساختار و کارگزار، فرصت ها و چالش هایی را پیش روی بازیگران قرار می دهد. در مقاله حاضر به  بررسی فرصت ها و چالش های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قبال کشور هند خواهیم پرداخت و به این پرسش پاسخ خواهیم داد که چگونه عواملی ساختاری و نگرش کارگزاران بر فرصت ها و چالش های موجود در روابط دو کشور تاثیر گذاشته است. هدف از نگارش مقاله حاضر، تبیین وضعیت سیاست خارجی و کمک به تصمیم گیری مناسب در این حوزه می باشد. در این نگارش از روش توصیفی-تحلیلی و از منابع کتابخانه ای، اسنادی و منابع اینترنتی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، سازه انگاری، هویت، ساختار، کارگزار، جمهوری اسلامی ایران، هند
  • زاهد غفاری هشجین *، حسین جندقی صفحات 87-104

    بحرین کشوری در جنوب کشور ایران و حوزه خلیج فارس می باشد و نقشی مهم در معادلات منطقه ای دارد. این کشور پس از استقلال از ایران در سال 1971 همواره به دنبال ارتقاء سطح امنیتی و استقلال خود با توسل به قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای بوده است. از طرفی اسراییل نیز با ایجاد توافقاتی در حوزه خلیج فارس به دنبال تحقق دستاوردهای سیاسی مهم و تاثیرگذار برای خود و به خصوص هم پیمان قدرتمند خویش آمریکا است و برای او و آمریکا این موضوع هدفی مطلوب محسوب می گردد. پژوهش حاضر با روش توصیفی -تحلیلی و بهره گیری از منابع اسنادی در صدد پاسخ به این سوال که پیامدهای عادی سازی روابط اسراییل با بحرین بر جمهوری اسلامی ایران چیست؟ می باشد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بحرین برای کسب حمایت استراتژیک آمریکا و ارتقای جایگاه منطقه ای خود و مقابله با تهدیدات پیش رو به گسترش روابط با اسراییل روی آورده و اسراییل نیز برای ارتقای جایگاه منطقه ای، خروج از انزوای دیپلماتیک و شکل دهی جبهه ای در مقابل جمهوری اسلامی ایران به گسترش روابط با کشورهای حوزه خلیج فارس پرداخته است. بنابراین ضروری است تا با واکاوی دقیق اهداف اسراییل در عادی سازی روابط با بحرین تدابیر و راهبردهای لازم به منظور خنثی نمودن و حتی مقابله با اهداف خصمانه صهیونیست ها نسبت به جمهوری اسلامی ایران اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: عادی سازی روابط، اسرائیل، بحرین، جمهوری اسلامی ایران
  • زهرا مطیعی صفحات 105-129

    امروزه مفهوم مدرن هویت چنان بسیط و سیال شده است که هر فرد بنابر موقعیت های اکتسابی و انتصابی خویش، متعلق به چندین اقلیت است و همواره افرادی وجود دارند که در تجربه این «هویت گروهی» با وی مشترک یا مختلف المنافع هستند. گرچه وجود این هویت های گوناگون واقعیت مجسم روزگار ما هست، اما در جهانی که همچنان دولت-ملت ها واحدهای اصلی بازیگری سیاسی هستند، موجودیت هویت های گروهی دال بر کم اهمیتی موضوع هویت ملی نیست. به نظر می رسد دیالکتیک مابین هویت های گروهی و هویت ملی-که شدیدا تحت ثاثیر سیاست های حکمرانان هر کشور است- بر کیفیت محتوای هر یک اثر می گذارد. پرسش اساسی نوشتار حاضر، عبارت است از اینکه رویکرد جذب یا دفع هویت های گروهی از سوی نظام سیاسی که تحت عنوان «سیاست هویت» از آن یاد می شود چه تاثیری بر درک افراد از تجربه هویت ملی دارد؟ نگارنده در این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از اسناد و منابع کتابخانه ای موجود در پی سنجش این فرضیه است که به نظر می رسد هرگاه سیاست های هویتی (مورد جمهوری اسلامی ایران) بر مدار همگون سازی و همگن پروری شکل گرفته موجب نوعی طرد و انکار گروه های هویتی گردیده و نتیجه آن چیزی نیست جز گسست اجتماعی و معرفتی هویت های گوناگون از یکدیگر، تضعیف همدلی و همراهی مابین ایشان و تضعیف هویت ایرانی.

    کلیدواژگان: هویت مدرن، هویت ملی، سیاست هویت، مهندسی اجتماعی هویت، همگون سازی، کنش واکنشی
  • فاطمه محسنی اژیه*، سعید عطار صفحات 131-150

    این مقاله با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، به این پرسش پاسخ می دهد که بر اساس نظریه واقع گرایی آرمان گرایانه روح الله رمضانی، چگونه می توان الگوی حاکم بر سیاست خارجی ایران در سال های 1392 تا 1396 را تحلیل کرد. درواقع، نویسندگان مقاله تلاش می کنند با استفاده از رویکرد واقع گرایی آرمان گرایانه روح الله رمضانی، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در یکی از مهم ترین ادوار تاریخ چند دهه اخیر یعنی سال هایی که به توافق برجام منجر شد (1392-1396) را مورد بررسی قرار دهند. رفتار سیاست خارجی جمهوری اسلامی در این دوره، نمونه ای از آن الگویی است که رمضانی آن را واقع گرایی آرمان گرا می نامد. فهم این الگو کمک می کند تا بتوان با حدی از ضریب خطا، پیش بینی از رفتارهای آینده کارگزاران سیاست خارجی جمهوری اسلامی در حوزه های مختلف ارایه کرد. در ادامه با این مفروض که نهادهای گوناگونی در سیاست خارجی ایران دخیل هستند، به تحقیق پرداخته ایم. شیوه جمع آوری داده ها کتابخانه ای و جستجو در مقالات و سایت های معتبر است.

    کلیدواژگان: آرمان گرایی، واقع گرایی، واقع گرایی آرمان گرا، سیاست خارجی جمهوری اسلامی، روح الله رمضانی
|
  • Saeed Safi Pages 13-32

    The present study tries to investigate and analyze the most important reasons for political stability and the absence of pro-democracy shocks in the UAE using a descriptive-analytical method and using quantitative and qualitative data. The theories of rentier government and rent-oil economy, late rentierism and neopatrimonialism and their combination form the theoretical framework of the present study. The research findings show that the UAE has adopted two simultaneous and complementary strategies in economics and politics to prevent protest movements and disrupt political stability. In the economy, the UAE is looking for a strategy to diversify the economy and distance itself from the rentier and mono-product economy, thus reducing vulnerability in the economy. In politics, too, the UAE government seeks a model of accountable but undemocratic government. A government that responds very well to economic and welfare demands but is highly undemocratic in politics and only makes superficial and tactical reforms. For these reasons, the UAE has maintained its political stability and has not experienced strong political shocks. But for reasons such as intergenerational developments and the emergence of a new middle class outside the ruling sheikhs's support network, demographic composition and activation of immigrants, the end of oil revenues, increasing political awareness and declining traditional-tribal legitimacy, the UAE can no longer function as it does today. The waves of democracy are immune to or highly resistant to.

    Keywords: UAE, Political stability, Rent economy, Late Rentierism, Neopatrimonialism, Democracy, Persian Gulf Countries
  • Abouzar Pouradib Pages 33-53

    This article has been written with the aim of investigating the impact of ITI Railways on the realization of communications and advancing Pakistan's economic policies within the framework of the Economic Cooperation Organization (ECO), of an applied type and with an analytical-descriptive method. The present study focuses on ITI railways and Pakistani trade relations and ECO spatial territory. In the realm of time, data have been collected over the last 10 years, but in order to be aware of the state of Pakistan's railways, it is necessary to refer to the development of the railway since its inception. The most important solutions presented in this article for Pakistan to benefit from ITI Railways are: seriousness in implementing railway projects, attracting specialists, eradicating corruption, updating the electricity and telecommunication system, speeding up the reconstruction of wagons, replacing wagons Worn out with new wagons, attention to container trade in Lahore dry port and increased use of investment support from the Central Asian Regional Economic Cooperation (CAREC) program. Iran, meanwhile, could increase its share of Pakistan's imports from $ 500 million to $ 16 billion while bypassing US economic sanctions, and strengthen its strategic relationship with China.

    Keywords: Iran, Pakistan, Turkey, ITI Railway, Regional convergence, Economic Cooperation Organization
  • Ayoub Heidari Pages 55-85

    Foreign policy in international relations is one of the subjects that has been considered by different theories. Foreign policy analysis from the constructivism perspective is the new matter that analyses actor’s behavior based on their defined identity by emphasizing on the identity of actors (mostly states) as the agents of the structure of international system. Constructivists also pay attention to the structure of international system but they don’t accept it as predetermined matter instead they believe that it’s the result of agents’ interactions which act with each other based on their subjective perceptions. In this regard, constructivists recognize the structure of international system as a complex of challenges and opportunities which is defining and redefining by actors constantly, as Wendt pointed out, institutions and stablished rules (structures) have objective nature in structural dimension. In this article, first we will consider the foreign policy of Islamic Republic of Iran and its identity as an actor and then we will consider the foreign policy of I.R Iran toward India by pointing out of existing structure and challenges and opportunities derived from it.

    Keywords: Foreign Policy, constructivism, identity, structure, Agent, Iran, India
  • Zahed Ghaffari Hashjin*, Hossein Jandaghi Pages 87-104

    Bahrain is a country in the south of Iran and the Persian Gulf and has an important role in regional equations. After independence from Iran in 1971, this country has always sought to improve its security and independence by resorting to regional and supra-regional powers. On the other hand, Israel seeks to achieve it by making agreements in the Persian Gulf Important and influential political achievements for the United States and especially for its powerful ally, the United States, and for him and the United States, this is a desirable goal. The present study, with a descriptive-analytical method and the use of documentary sources, seeks to answer the question: What are the consequences of the normalization of Israel-Bahrain relations on the Islamic Republic of Iran? is. The findings of the study indicate that Bahrain has expanded relations with Israel in order to gain US strategic support and to enhance its regional position and to counter the threats that lie ahead, and for Israel to improve its position. Regionally, coming out of diplomatic isolation and forming a front against the Islamic Republic of Iran has expanded relations with the countries of the Persian Gulf. Therefore, it is necessary to carefully analyze the intentions of Israel in normalizing relations with Bahrain to take the necessary measures and strategies in order to neutralize and even confront the hostile goals of the Zionists towards the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Normalization of Relations, Israel, Bahrain, Islamic Republic of Iran
  • Zahra Motiee Pages 105-129

    Today, the modern concept of identity has become so comprehensive and vague that each person, according to his Adventitious and appointed positions, belongs to several minorities, and there are always people who share or have different interests in the experience of this "group identity". Although the existence of these various identities is the reality of our time, but in a world where nation-states are still the main political actor, the existence of group identities does not indicate the insignificance of the national identity. It seems that the dialectic between group identities and national identities - which is strongly influenced by the policies of each country's rulers - affect the quality of each other. The main question of this article is that how the approaches of absorbing or rejecting political systems towards group identities, which are referred to as "identity politics", affect individuals' perceptions of the national identity experience? Using descriptive-analytical method and library resources, the author seeks to assess the hypothesis that the identity policies of the Islamic Republic of Iran are formed on the basis of similarization and assimilation. On this basis, a kind of permanent rejection and denial of multiple identity groups is rippling in this country, that comes in the result of which is the social and epistemological rupture of various identities, weakening of empathy and cooperation between them, and the decline of the concept of Iranian identity.

    Keywords: Modern identity, National Identity, Identity politics, identity social engineering, assimilation, reactive action
  • Fatemeh Mohseni Ezhieh, Saeed Attar Pages 131-150

    Using a descriptive-analytical method, this article answers the question of how to analyze the pattern of Iran's foreign policy in the period 2013 to 2017 based on Ramezani's idealist realist theory. In fact, the authors of the article try to study the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in one of the most important periods of recent decades, namely the years that led to " Joint Comprehensive Plan of Action " agreement (2013-2017), using the realistic-idealistic approach of Ruhollah Ramezani. The foreign policy behavior of the Islamic Republic in this period is an example of a model that Ramezani calls idealistic realism. Understanding this model helps to predict the future behavior of the foreign policy agents of the Islamic Republic in various fields with a certain degree of error coefficient. In the following, we have researched with the assumption that various institutions are involved in Iran's foreign policy.

    Keywords: : Idealism, Realism, Idealist Realism, Foreign Policy of the Islamic Republic, Ruhollah Ramezani